En bild och tusen ord…

Artikeln som bilden illustrerar hittar du här: ”Hon sprängde bronsstatyns föregångare”

Den ska jag strax läsa.

Först ska jag dricka en kopp kaffe och hämta mig från bilden.

Bilden av en liten vithårig farmor i ett vardagsrum, vant och självklart hållandes i, siktandes med en grovkalibrig pistol.

.

Om mcsarcne

Essa. Enastående. Ensamstående. Essantiell, emotionell. Elitistisk, Egoistisk Elemmírëansk Eller bara en massa trams..! Visa alla inlägg av mcsarcne

7 responses to “En bild och tusen ord…

 • Johan

  Ja, folk som har vapen blir gamla, de också, för det mesta.

  //JJ

 • Ms Garbo

  Självklart är det så. Det säger ju lite om min bild av världen, av vad gamla damer håller på med, när jag studsar så inför bilden.

  Det är ju just därför bilder är ett så effektivt sätt att framföra ett budskap…

 • Anonymous

  ”När kriget brutit ut ockuperades Estland av Nazi-Tyskland 1941. De sände också folk till arbetsläger, framför allt skickades Estlands judar till koncentrationsläger.

  – Men det var inte lika illa som under ryssarna. De deporterade folk långt, långt bort, till Sibirien.”

  Sympatisk dam. ”Inte lika illa”. Om judarna överlevt kanske de haft en annan åsikt. Judarna var kanske inga ”riktiga” ester…

 • Ms Garbo

  Jag undrar om man … ja, om man står så där och poserar för en fotograf, håller i ett vapen, och håller i det på det sättet, med sån självklarhet och vana, jag undrar om man då inte har en del ganska … annorlunda erfarenheter, som får en att göra just så.

  Då kanske det är naturligt att uttrycka sig så, även om det för mig, och tydligen också för dig, Anonym, låter rätt underligt…

 • Johan

  Ja, judarna skulle nog ha föredragit sovjetisk ockupation framför tyska koncentrationsläger. Därom torde få tvivla. Men det känns meningslöst att försöka väga Nazitysklands förtryck mot Sovjetunionens förtryck – ingetdera är väl i våra ögon värt att försvaras eller att betrakta som en befriare gentemot den andra. Båda makterna var ockuperande mördande diktaturer. Likväl har jag svårt att tänka mig att jag inte personligen skulle vara extra bitter vid tanken på en av dem om den hade lett till tjugofem års straffläger för mig. Är det så svårt att förstå hennes åsikt i frågan?

  //JJ

 • Niklas

  ”Sympatisk dam. ”Inte lika illa”. Om judarna överlevt kanske de haft en annan åsikt. Judarna var kanske inga ”riktiga” ester…”

  Nja, det är reportern som inflikar ”judar”. Det är möjligt att den gamla damen faktiskt inte menar just estniska judar, utan etniska ester som skickades iväg på tvångsarbete av tyskarna. För den judiska minoriteten i just estland var väldigt liten, och även mycket mindre än i de andra baltiska staterna. Siffrorna är naturligtvis något osäkra men tex så fanns det 80000 judar i Lettland innan kriget men inte mer än 1000-3000 i Estland. Dessa estniska judar, i den mån de inte flytt eller blivigt deporterade av Stalin, skickades inte till läger, utan mördades mer eller mindre på plats av Einzatskommandon inom några månader efter det att Estland blivigt erövrat.
  Så om man helt krasst skall räkna antalet offer i deporterade, mördade och fängslade (inklusive judar) i just estland så var Stalin betydligt värre än Hitler. Visserligen beror det just pga att den judiska minoriteten var så liten i landet, men för en gammal dam som räknar antalet försvunna vänner och släktingar, så blir troligtvis domen ganska lätt att fälla.

 • Anonymous

  Ryssar är jordens avskum, fy satan vad jag hatar dom.

  Dom våldförde sig på mitt finland också, men kom som tur var inte lika långt. Man snackar mycket om att förlåta hit och dit, men personligen tycker jag att lössen borde utrotas…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: