Dyrare än guld…

Nu ska jag göra reklam, reklam för en av Stockholms pärlor.

På Wallingatan ligger den, Stockholms Eter- och Aessance-Fabrik.


Där köper man BRA saffran. (till skillnad från det där FNASET som säljs dyrt av Santa Maria på Ica)
Hela, fina pistiller, som man sedan mortlar med lite strösocker och som bara EXPLODERAR av färg och doft i en paella hemma hos bästvännen, i de där goda saffransfikonen som Lux tycker så mycket om, i Bouillabaissen.

Festligt nog är lyxen inte dyrare än skräpet i de där små kuverten i snabbköpet. Det kräver bara en liten smula mer planering – man passerar ju inte Wallingatan i Stockholm VARJE dag.

Men man kan köpa lite extra när man nu är där.


Där köper man Vanilj. Inget vaniljsocker, eller styggelsen vanillin utan hel vaniljstång. Vaniljstång som är lång som hela min hand, ljuvligt mjuk, svart och blank som lakrits och som jag helt enkelt bara ser, faller för och köper, utan att veta vad jag ska ha den till.
Vad ska jag göra med en vaniljstång tycker ni?
Nu är den inlindad i gladpack i kylen – en sån tål inte att lagras länge.

Kanske en riktigt lyxig vaniljsås till hallonpajen? Eller ska jag våga mig på att göra Crémè Brûlée – något som jag älskar, men aldrig testat att göra själv? Kanske läge att införskaffa en gasbrännare?

Jag läste någonstans om ett test av olika sorters vaniljglass, allt från ”fulglass” från Lidl och Willys till finaste ekologiska glass, utan minsta lilla konstgjord tillsats, bara äggulor, grädde, socker och vanilj.
Det blev tydligt att många i testpanelen inte kände igen smaken av riktig vanilj, det är sorgligt men inte märkligt: vanillin är en helt annan smak.

Så jag slår ett slag för Essence-fabriken, där droger av högsta klass finns till salu, dessutom i en fullständigt fantastisk miljö.

Advertisements

Om mcsarcne

Essa. Enastående. Ensamstående. Essantiell, emotionell. Elitistisk, Egoistisk Elemmírëansk Eller bara en massa trams..! Visa alla inlägg av mcsarcne

4 responses to “Dyrare än guld…

  • Maria

    Åh, riktig vanilj…mmm… Jag såg Jamie Oliver mixa vaniljkornen med socker (antar att man kan använda fint rörsocker om man vill ha bra grejer) så blev det toppenvaniljsocker som dessutom håller bättre än stången – det kanske kunde vara något?

    Vi ses i morgon!

  • Ms Garbo

    Jag brukar spara ”liket” efter en vaniljstångsseans så, alltså, jag skrapar ur vaniljkornen och använder till vad jag nu ska ha dem till, och den urskrapade stången kör jag helt enkelt ner i en burk med socker. Bästa vaniljsockret som finns.

  • SqZ

    Tack för tipset. Jag har saknat ett bra saffranshak sedan min ”dealer” i Uppsala slog igen.

  • Ms Garbo

    Well, sqz, this is the shit

    😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: