Om att få känna sig fin. Inte frän, tuff eller cool utan FIN.

Jag, Lilla Essingen och hans halvsyster strosar runt i Ban Saladans t-shirt/handväsk/krimskramskvarter. Faderskapet och halvbrorsan shoppar Nästanalldelesäkta Billabongtröjor i en ”butik” några steg bort. Vi skrotar och försöker försmäkta i värmen och tittar efter något fint eller lockande och jag tänker att kanske kan vi hitta någon fin t-shirt till Lilla Essingen när han får syn på den.
DEN.

Han mållåser, och vi tittar och den är för liten och jag ser i hans blick att han förstår att han inte kommer få den och jag ser något gå sönder lite i blicken. Inga tårar, inget utbrott, bara något lite uppgivet som jag inte alls gillar att se. Precis som om han förstod att det är något som just han inte kan få och det är då jag bestämmer mig.
Ser vi den någon annanstans, och de har den i rätt storlek ska han få den.
Utan diskussion.

Storasyster är mer än en smula tveksam, men vi har tur, vi hittar den, och han sitter lyckligt med sitt fynd i famnen, och jag är 300 bath fattigare, och sällan har jag väl köpt så mycket lycka till min onge så billigt.

Hemma på hotellet vill han inte ha den på, han är lite ledsen och jag förstår att han sett, hört sina äldre syskons … tvekan. (Vi kan väl beskriva det så, lite generöst) Pappa är mer van vid mammans ”galenskaper” men barn har känsliga antenner och han känner att något inte är helt rätt. Men gång på gång, under vår tid i Thailand tittar vi på den tillsammans och jag tänker att vi spar på den här karamellen. Hemma, i lugn och ro, då tar vi fram den och då, min lilla prinsprinsessa, då…

Jag vill inte att han, redan nu, ska behöva möta ifrågasättande kommentarer.
Det vill jag inte att han någonsin ska behöva, men i synnerhet inte redan nu. Han är så liten, han har inga försvar alls, inga verktyg. Så vi spar det hela så att jag vet att det blir en bra sak. Istället får han något att längta efter, och längtan är också något bra.

—-

Den här scenen kommer ur filmen ”Morocco”, från 1930 och skapade en hel del hallabaloo. Inte bara för att hon kysser en kvinna utan för att hon bär byxor offentligt.
I arbetssammanhang hände det även tidigare att kvinnor bar byxor, helt enkelt för att stora kjolar blev blöta, tunga, otympliga etc, men inte förrän under andra världskriget blev byxor som ett arbetsplagg mer vanligt eftersom kvinnor gick ut i industriarbete medan deras män skickades ut i krig.
Men än dröjde det flera decennier tills byxor betraktas som ett vardagsplagg för kvinnor, än är det långt kvar tills en kvinna klär sig i byxor och går till kontoret.

Det här handlar om kultur, om vad man för stunden hittat på.
Idag är det normalt att en kvinna bär jeans, men onormalt att en man bär kjol.Om han inte är hantverkare, för Blaklader har en kilt i sitt sortiment, och det skulle de knappast ha om den inte gick att sälja. Så kvinnor och hantverkare får bära kjol. Och präster; som bär alba eller röklin under mässa.
Att kliva utanför den ramen kan ingen kille göra utan att riskera konstiga kommentarer.
Inte ens en treåring.

Rosa är den färg som idag oftast används när mode- och designföremål tydligt ska kommunicera att de vänder sig till kvinnor och flickor. Men så har det inte alltid varit. Vid förra sekelskiftet var rosa pojkfärgen och ljusblått flickfärgen

Citatet kommer ur en recension av en bok jag helt klart blir nyfiken på:”Bara den inte blir rosa”.

Idag tog vi fram den, den ljusblå klänningen med vita prickar, änglavingar på ryggen och Hello Kitty på magen.
Åh, så glad han var och självklart skulle den på och han har lekt och dansat och varit i sin klänning hela dagen, och nej, han ville inte alls ta av den när det var dags för pyamas, men jag lovade att man visst kan ha klänning på Dadi.
För det kan man, för där har man haft sin rosa ballerinakjol förut.
Många gånger.

Jag förstår inte varför jag ska stänga in min pojke i en roll där han bara får vara tuff och frän och ball, i bruna, grå, blå och gröna kläder. Kanske någon liten orange detalj. Varför får inte en liten pojke känna sig söt och fin ibland? Varför finns det så ont om bling-dinosaurier? Paljett-rallybilar? Camomönstrade fjärilar? Måste alla kläder och leksaker vara gjorda för flickor eller pojkar, räcker det inte om de är gjorda för barn?

För barn är allt. Modiga, rädda, starka, vilda, söta, näpna, fåfänga, fnissiga… och vi har faktiskt inte rätt att sortera bland känslorna, och ge den ena högen till vissa ongar och den andra till resten.

Dr E lyssnar på Kattens puls.

—-

Läs gärna SVD:s artikelserie om ”Pojkar och klänning”

Om mcsarcne

Essa. Enastående. Ensamstående. Essantiell, emotionell. Elitistisk, Egoistisk Elemmírëansk Eller bara en massa trams..! Visa alla inlägg av mcsarcne

14 responses to “Om att få känna sig fin. Inte frän, tuff eller cool utan FIN.

 • Mia*

  Cool! På så många olika sätt alltså.

 • Annas sanna

  All heder och respekt till dig för din inställning! Vet tyvärr många som inte skulle köpt den.

  • mcsarcne

   Det här är MITT sätt att tänka. Jag hoppas innerligen att de som tycker att jag tänker fel säger det till MIG och inte till min Onge.

 • Cali

  Jag skulle inte köpt den, jag är för konventionell. Men du har helt och hållet rätt!!!

 • Tonny

  Jag diggar din inställning. Rätt tänkt i rätt tid.

 • Lisa M

  Kärlek till din fina unge. Måtte han aldrig kvävas av löjliga konventioner utan sväva högt på sina Kittyvingar.

 • Andrea

  Jag älskar det här inlägget! Så fin han är, så inne i leken.
  Fick nästan en tår i ögat, så fint tänkt och handlat av dig!
  Alla föräldrar borde tänka mer som Du enligt mig. Din blogg är jättefin.
  Haha, hittade dig bland kommentarerna hos Sminkan, av alla ställen!
  Kram på dig och fina ongen!

 • Anaiah

  Här har vi samma inställning, definitivt, det är en mänsklig rättighet att vara den man vill vara, se ut som man vill och göra vad man vill så länge man inte sårar andra eller bryter mot lagen.

  För mig handlar det om ytterligare en aspekt dock, att många av manlighetens ”problem” (machoattityd, aggression, våldsbenägenhet, potentiell kriminalitet osv) bottnar i det faktum att pojkar inte ”får” vara lika mjuka som flickor, att dessa sidor inte uppmuntras på samma sätt. Jämställdhet handlar inte bara om att göra flickor/kvinnor tuffare, utan också om att göra pojkar/män mjukare. Att en pojke bär klänning kanske inte ses av alla, som något som gör skillnad, men det gör det!

  • mcsarcne

   Kort sagt, Anaiah , att låta alla människor blomma ut i hela sin potential oavsett om kön.

 • Elisa

  Man kan ju se det på många olika sätt, att man inte ska sätta in folk i roller och döma håret efter katten eller vad det nu heter utan vara öppen för allt och inget. Inget fel i att vara si eller så och det är nog dags att folk tittar över sina fördomar över andra människor.

  Det enda jag reagerar på är att du säger att du vill att folk ska komma till dig med sina åsikter över ditt sätt att tänka. Saken är ju den att det är inte du som har på dig en prickig klänning, utan det är ju den som har på sig klänningen som får ta kommentarerna.
  Enda saken att göra åt det är att du får lära honom vara stark i sig själv och stå för det han tycker om och vill göra. Det är ju en sak alla föräldrar måste lära sina barn, om det nu är en klänning eller något annat dom är/gör/tycker om.

  • mcsarcne

   En treåetthalvtåring är VÄLDIGT LITEN om en vuxen människa säger: ”Men vad har du PÅ dig!?” (lägg där till ett inte alltför vänligt tonfall.)
   Det är då jag säger: Min onge får ha klänning på sig om han vill för han tycker om det och är fin i det och ingen har rätt att bestämma sånt över hans huvud”. Just nu, medan han är så liten, är just att stå bakom honom och hjälpa honom ett sätt att lära honom att just vara stark i sig själv. Genom att säga ifrån åt honom visar jag honom att hans vilja är minst lika viktig som en vuxen främlings åsikt.

 • P-A

  Hej!

  Vara sig själv, det är svårt men samtidigt väldigt lätt. Vi är alla den vi är, oavsett om vi visar det utåt eller ej, men jag hoppas på en framtid där ingen behöver gömma sig bakom en mask. För det funkar inte att inte vara den man är, det kanske går ett tag men inte i längden. Jag önskar att jag var unik när jag säger att jag fick ändra på mig för att i så stor utsträckning som möjligt undvika mobbing, men jag tror att de flesta har samma problem som jag haft fast i olika utsträckning och i olika situationer. Så stå på dig och tro på dig själv. För det är en själv som vet vem man är, inte någon annan. Man känner sig själv bäst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: